Çukurova Teknokent firmamız Solvaytech Mühendislik tarafından 100km menzil sunan 2 kişilik elektrikli araç CERYAN, tamamlanan yol testlerinin ardından seri üretime hazırlanıyor.
Solvaytech Mühendislik, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) “AR-GE ve İnovasyon Destek Programı” kapsamında kurulan ve TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığınca (TEYDEB) desteklenen Solvaytech Mühendislik, 4 yıl önce yerli elektrikli araç üretmek için çalışmalara başladı.
Çukurova Teknokent firmamız, yürüyen aksam ve elektronik sistemlerini tamamladıktan sonra aracın tasarımının belirlenmesi için yarışma düzenledi.
Jürinin değerlendirmesinde yüksek puan alan 4 başvuru için internette anket yapıldı, 16 bin katılımcıdan 6 bininin oyuyla seçilen tasarım üzerinden “Ceryan” adı verilen hafif segment L6E sınıfı aracın prototipi hazırlandı.
Fiziki geliştirme süreci 2 yılda bitirilen tek kapılı, biri 60, diğeri de 100 kilometre menzile ulaşmasını sağlayan 2 ayrı bataryalı “Ceryan”ın yol testleri de gerçekleştirildi.
Boş ağırlığı 450 kilogram olan “Ceryan” 2 kişilik olmasına rağmen 4 yolcuya kadar taşıma imkanı sunmakta. Ceryan’ın, doğruluğu testlerle kanıtlanan prototipi tamamlandı. Şu an seri üretim için çalışmalar devam ediyor.
Firma sahibi Özgür Polat, bünyesindeki güneş panelleriyle kendisini şarj edebilen aracın parçalarının yerli olmasına özen gösterdiklerini her fırsatta vurguluyor.
“Aracımızın lastik, jant, diferansiyel, gösterge ekranı ve aydınlatma ekipmanları gibi alt sistemlerini, olabildiğince yerli firmalardan temin etmeye çalışıyoruz. Böylece elektrikli araç sektöründe bilgi birikiminin Türkiye’de olmasını istiyoruz. Tasarladığımız batarya teknolojileri ve kontrol sistemlerinin yanı sıra lastik, jant, şase, diferansiyel, iç ve dış kaporta parçalarını yerli olarak ürettirip kullanmayı hedefliyoruz. Bunun için de Türkiye’deki firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Seri üretim için anlaşmaları tamamlamak üzereyiz.”
Saatte 45 kilometre hıza ulaşabilen aracın geliştirilmesinde enerji sistemleri, bilgisayar, elektrik ve otomotiv mühendislerinden oluşan 11 kişi görev alıyor.
‘CERYAN’ Çukurova Teknokent tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Teknoloji ve Teknogirişim Ödülleri’ne aday gösterilen proje olarak seçilmişti.